Eén van de twee visjes was geen lang leven beschoren. Op zondag hadden we Zoë en Blub aangeschaft, woensdagmorgen dreef één van de twee al op z'n zijkantje. Niet goed voor mijn zelfvertrouwen: wie kan er nou nog niet eens drie dagen een goudvis in leven houden?! Juda nam het gelukkig goed op en zei: "Dan was hij vast en zeker ziek." Ja, lieverd, laten we hopen dat dat het was, dacht ik in m'n hoofd. Zoë vroeg: "Is die van mij of van Juda dood gegaan?" Nu hadden de kinderen wel twee namen verzonnen, maar waren ze niet op het idee gekomen om die toe te kennen aan een specifieke vis (hoewel ze wel heel verschillend zijn). Gelukkig maar, anders was dat vast nog hééél vaak ter sprake gekomen. Intussen vraagt Juda al regelmatig: "Mam, als deze vis ook dood is, wat voor huisdier zullen we dan kopen?" En toen we vanavond na het eten tegen Zoë zeiden dat ze zelf mocht weten waarvoor ze wilde danken, bad ze: "Lieve Here God, dank u wel dat de vis veilig is doodgegaan." Blijkbaar ben ik er nog het rouwigst om.
Dan even iets heel anders. Vorige week zaten we met een aantal collega's bij ons thuis toen één van hen vertelde dat een lokale vriendin van haar zwanger was. Toen ze vroeg hoe deze vrouw genoeg voedingsstoffen binnen kon krijgen, antwoordde ik: "Af en toe een eitje wil wel helpen." Maar dat was echt not done, want volgens mijn collega zouden de meeste eieren hier nep zijn. WAT? NEP? Hoe kan een ei nou nep zijn? Ik weet dat de Chinezen alles namaken: kleding, auto's, speelgoed. Maar eieren? Nee, dat ging er bij mij niet in. Maar de andere aanwezige buitenlanders beaamden de uitspraak van mijn collega en waren er ook heilig van overtuigd dat er nep-eieren in de omloop waren. "De eieren van 7 mao per stuk zijn nep, die van 1 kuai zijn echt", was de bewering. Nu kosten vrijwel alle verkrijgbare eieren 7 mao, dus ik was vastbesloten om hier eens wat meer over op te zoeken. En ja hoor, als je Googlet op 'fake eggs China' krijg je een hele waslijst van hits die het verhaal van mijn college bevestigen. Na het lezen van een aantal artikelen was ik op de hoogte van het gerucht dat zich al jarenlang de ronde doet, maar overtuigd ben ik nog altijd niet. Oké, je kunt een rauw ei namaken, maar dat die na koken of bakken dan precies dezelfde geur-, kleur- en smaakeigenschappen zou hebben als een echt ei? Nou nee, ik geloof het nog steeds niet (maar ik ben geen scheikundige). Of dat je pannenkoeken of cakes met nep-eieren net zo lekker zouden smaken? Ik kan het me niet voorstellen.
Ben benieuwd wat jullie ervan denken.
Maar misschien weet ik intussen wel ons volgende huisdier: een kip op het balkon.
How to identify fake eggs: After opening the egg, egg white and egg yolk will soon mix together.
BeantwoordenVerwijderen1. Fake egg’s shell is a little shinier than the real egg, but it is not very noticeable.
2. When touch the fake egg by hand, it feels a little rougher than the real egg.
3. Shake the fake egg will make some noises, because water overflows from the solid agent.
4. Real egg smells a little like raw meat.
5. Tap the egg lightly. Real egg makes a more crisp sound than the fake egg.
6. Shortly after opening the fake egg, egg yolk and egg white will melt together. This is because the egg yolk and egg white are made of the same raw materials.
7. When frying a fake egg, the yolk will spread without being touched.
In Nederland heb je ook nep eieren hoor: http://www.eierkamer.nl/eihome.gif
BeantwoordenVerwijderenMaar voor de rest zou ik dit verhaal nemen zoals je een gekookt eitje 'neemt': met een flinke korrel zout.
hahaha wat een leuk verhaal! het lijkt mij veel moeilijker (en duurder!) om een nep-ei te fabriceren dan om een kip een ei te laten leggen, eigenlijk!
BeantwoordenVerwijderenps, is het visum al binnen of zitten jullie vol spanning bij de brievenbus???